Nanortalik i Kujalleq Kommune
Nanortalik er Roskilde kommunes grønlandske venskabsby. Datoen for aftalen er 7. september 1966. Du kan læse om venskabsbysamarbejdet mere under Historie

Nanortalik ligger i Kommune Kujalleq, der er Grønlands sydligste kommune. Der bor cirka 1500 indbyggere i byen Nanortalik, som ligger på en ø. Skal du til Nanortalik, må du enten sejle eller flyve med helikopter.

Nanortalik er bl.a. kendt for:
- en flot kirke
- guldminen ved Kirkespiret
- en nedlagt grafitmine
- de varme kilde på øen Unartoq
- Grønlands flotteste lokalmuseum og gamle bydel
- Storfjeldet og Ravnefjeldet
- de gode muligheder for at se hvaler og sæler
- bygderne Appillatoq, Frederiksdal, Sydprøven
- nordboruiner bl.a. ved Herjolfnes
- træerne ved Tasermiutfjorden

Som led i venskabsbysamarbejdet har Roskilde siden 1966 næsten hvert år taget imod et hold grønlænderbørn, der har boet privat hos familier i Roskilde. De første år varede opholdet 3 måneder, men i 1979 blev det ændret til 3 ugers rejser. I 1973 besøgte det første hold elever fra Roskilde Nanortalik kommune, og siden har der været besøg i ulige årstal. Over 1.000 elever er i årenes løb blevet udvekslet mellem de to venskabsbyer, så der er skabt helt specielle tætte bånd mellem de to byers befolkninger.

Der er dejligt i din venskabsby
Illit illoqarfik ikinngutigisat nuanneqaag

Vi ses i venskabsbyen
Illoqarfik ikinngutigisatsinni naapissaagut

> Læs mere om Nanortalik via vores Grønland links

Den gamle Nanortalik Kommunes byvåben med de 3 isbjørne. Nanortalik betyder bjørnestedet, og hvert år kommer der isbjørne på isflagerne fra Østgrønland.

Kommune Kujalleq

1. januar 2009 blev de tre kommuner Nanortalik, Narsaq og Qaqortoq slået sammen tll dne nye storkommune Kujalleq, der er Grønlands sydligste kommune.
> Kommune Kujalleq